Zajęcia kulinarne dla tak małych dzieci są świetną formą wypoczynku i relaksu. Często są doskonałym czasem na poznawanie świata, nieznanych dotąd kultur oraz nabywania umiejętności pracy w zespole. Zależało nam, aby już od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych, estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków. Dzięki zajęciom kulinarnym mali żłobkowicze mogą poznawać różne tajemnice kuchni, przygotowywać samodzielnie smakowite potrawy, dotykać, wąchać i smakować, bawić się kolorem i kształtem, rozbudzać swoją wyobraźnię i fantazję.
Dzieci uczą się kulturalnego zachowania przy stole.
Głównym celem zajęć kulinarnych jest:
- rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych;
- kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem higieny;
- poznawanie tradycyjnych potraw, pochodzących z kuchni różnych narodów.
Mamy nadzieję, że przygotowywanie posiłków będzie dla nich wspaniałą i „pyszną” zabawą.
Zajęcia prowadzone przez Panią Magdalenę Prosińska-Ryk. Czas trwania zajęć to 15/20 minut.