Skocz do głównej treści strony
Gminny Żłobek w Charbrowie

Posiłki

Posiłki dla dzieci w żłobku są przygotowywane przez kuchnię Gminnego Przedszkola w Charbrowie, o którą dbają pani intendent,  kucharka oraz jej pomoc. Posiłki są przygotowywane z wysokiej jakości produktów, co jest istotą żywienia tak małych dzieci.
Posiłki przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego zawartych w Systemie HACCP.

Podstawą do opracowania jadłospisów dla dzieci w Żłobku są dzienne normy żywienia, zatwierdzone przez Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej.

Jadłospisy konstruowane są tygodniowo i umieszczane w szatni żłobka i na stronie internetowej do informacji Rodziców.
Potrawy mączne wykonywane są ręcznie przez pracowników kuchni (pierogi, ciasta, ciasteczka itd.)

W żłobku obowiązuje realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez:

  • Stałe pory posiłków – zgodnie z ustalonym planem dnia.
  • Urozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis.
  • Właściwe podejście praktyczno – psychologiczne do konsumpcji posiłków przez dzieci /w żłobku żłobkowicze nie są zmuszane do jedzenia tylko umiejętnie zachęcane/.
  • Właściwą kulturę spożywania posiłków /swoboda, przyjazna atmosfera – bez zabawy i telewizji; kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia rączkami, później posługiwania się łyżeczką; spożywanie posiłków w grupie – dzieci lubią jeść w towarzystwie, szczególnie rówieśników.
  • Kształtowanie nawyku mycia rąk przed posiłkiem.

W związku z tym konieczna jest ścisła współpraca między domem a żłobkiem, Rodzice powinni znać nie tylko jadłospis dzienny dziecka, ale także otrzymują informacje od opiekunki, czy dziecko ma apetyt, czy zjada swoje należne porcje itp. Z kolei rodzice powinni informować personel żłobka czy dziecko zjada w domu normalne porcje, gdyż brak apetytu personel może traktować, jako niepokojący objaw.

Rodzic współpracuje ze żłobkiem, interesując się co dziecko otrzymało do jedzenia w ciągu dnia w żłobku, i tak planuje posiłki w domu, aby zapewnić i zachować zasady prawidłowego żywienia dziecka.

Przy układaniu Jadłospisu w Żłobku odpowiednio zestawiamy posiłki i pamiętamy o ważnych zasadach:

  1. Wykorzystujemy w pełni produkty sezonowe (zielona pietruszka, koper, szczypiorek, szpinak, sałata zielona, rzodkiewka itp.).
  2. W okresie lata korzystamy w pełni z dużej ilości warzyw i owoców.
  3. Zwracamy uwagę na barwy zestawionych posiłków, co ma duży wpływ na apetyt dziecka i budzi zainteresowanie jedzeniem.
  4. Nie łączymy w jednym posiłku kilku potraw kwaśnych.
  5. Dbamy, aby produkty w posiłkach były zestawione w sposób zapewniający zachowanie bardzo ważnej dla organizmu równowagi kwasowo - zasadowej, o której decydują składniki mineralne w zawartych produktach.
  6. Dbamy, aby dostarczane dziecku składniki były bogate w witaminy, które zwiększają odporność organizmu i decydują o stanie zdrowia dziecka.
  7. Ilość produktów przewidzianych dla dziecka są tak zestawione, aby pokrywały zgodnie z normami, zapotrzebowanie na białko, wapń, żelazo, witaminy A,B,C , oraz zapotrzebowanie na tłuszcze i węglowodany. Osiągniecie tego w dużej mierze zależy od jakości surowców jakie używamy oraz metody przyrządzania potraw.

Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.

Zamieszczony jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.

 

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Przejdź do góry strony